ADIMIZ NEDEN NİNOVA?

NİNOVA
• Geçmişe ışık tutup geleceğe taşıyan yegâne değer Ninova:
 Dünya’nın Kralı lakabına sahip tarihte bilinen Asurluların son kralı Asurbanipal’ın dünyanın tüm bilgilerini bir yerde toplama isteği üzerine kurduğu “Asurbanipal’ın Kitaplığı” adıyla da bilinen Dünyanın ilk kütüphanesi Ninova Kütüphanesi’ne gelin birlikte genel bilginin yanı sıra birde bizim gözümüzden bakalım.

 M.Ö. 2000 yılında kurulan Sami kökenli bir Mezopotamya uygarlığı olan Asurlular dünyanın ilk kütüphanesini kurmuştur. Asurluların bilinen son kralı Asurbanipal, değerli sayılabilecek her kitabın ve belgenin bir kopyasını istemiş. Bunun içinse yazıcılar görevlendirmiştir ve dünyanın tüm bilgilerini bir yerde toplamak amacıyla yazıcılarını çeşitli yerlere göndermiştir. M.Ö. 625 yılında Asur’un başkenti Ninova’da içerisinde o dönemin dil bilgisi, bilim, din, sanat, tarih, astronomi, Akadca, Sümerce gibi başka dillerin sözlükleri, resmi belgeler ve anlaşmalar gibi önemli belgeler bulunduran dünyanın ilk kütüphanesi kurulmuştur. Bu kütüphanede bulunan tüm belgeler düzenli şekilde listelenmiş ve kategorize edilmiştir. Kütüphane kil tabletler ve parşömenlerden oluşmaktadır. Kitaplar kil tabletlere çivi yazısı ile yazılmıştır. 
 
Kütüphanenin kalıntıları 1850 yılında İngiliz Austen Henry Layard tarafından Musul civarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunmuştur. Ninova’da kurulan kütüphanenin kazılarında 30.000’in üzerinde tablet bulunmuştur. Bulunan en önemli eserler arasında Yaradılış ve Gılgamış Destanı bulunur. Bunun yanı sıra kütüphanede atasözleri, dualar, büyüler, mektuplar, ticari belgeler, kanunlar, sözlükler, mitoloji ve tıp belgeleri de keşfedilmiştir. Bu buluntular sayesinde geçmişe aydınlık bir ışık tutulmuş ve bir çok araştırmalara yardımcı olacak bilgiler edinilmiştir. Ortaya çıkartılan yaklaşık 20.000 civarında tablet ise İngiltere’deki British Museum’a götürülerek Osmanlı’dan kaçırılmıştır. 

 Şimdi de gelin bizim gözümüzden bakalım. "Her Şeyden Bir Tutam" adlı bloğumuzun adını "Ninova" yapmamızın yegâne nedenlerinden birisi Asurbanipal’ın amacına yakın bir amaç gütmemizin yanı sıra kitapların yerini alan telefon ve tabletlerden sizlere ulaşabilmek. Dünyanın tüm bilgilerini yazamayıp aktaramayabiliriz belki sizlere ama merak edilen ve bilinmeye değen bilgileri ya da yorumlarımızı kalemimizin yettiği yere kadar öğrenip sizlere aktarmak olumlu, olumsuz eleştirilerinize sunmak yegâne amacımızdır. Belki Ninova Kütüphanesi hakkında hiç bilgi sahibi olmayan birisi bir yerde ismini duyduğunda elinde ki telefondan arama motoruna yazıp bize ulaşır. Ya da bir başkası Ninova’yı duyar anlamı ne acaba kulağa hoş geliyor çocuğumun adını mı koysam? Gibi düşüncelerle merakını gidermeye çalışırken bizimle tanışır. Kim bilir? 

 Sorgulamaktan, merak etmekten, yorumlamaktan, öğrenmekten ve konuşmaktan geri kalmayacağınız bir hayatı ilke edinin. “Sorgulamak risk almak, bilinmeze doğru hareket etmektir.” Risk almaktan ve bilinmezden kaçınmayın. Esen kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar