ESKİ YUNANLI KADIN KIYAFETLERİ


      Yunanlı bir kadının tercih ettiği elbiseler chiton veya khimation du. Chition Ion veya Dor Chition’u olmak üzere kendi arasında ikiye ayrılır. Kısa olan khimation pek tercih edilmemekteydi. Chiton’un ise iki biçimi vardı;

1) Ion chitionu, Mısır veya doğudan getirilen keten kumaştan yapılmıştır. Genelde iki parçalı dörtgen halinde yapılır, her iki yönde de dikilirdi. Elbise kollarını oluşturmak için üst kol boyunca düğmelenir ya da iğne ile tutturulurdu.

2) Peplos olarakta bilinen Dor Chitionu ise yünden yapılır ve kadınlar tarafından elde dokunurdu. Genelde bir yanı açık olur, iki omuz üzerinde broş, düğme ya da toplu iğne ile tututurulurdu.

 

Platon’a göre chitionun eni bugün ki ölçülere göre 3 metre cıvarındadır. Peplos da yaklaşık olarak aynı ölçülerde idi. Uzunluğu ise kıyafeti giyenin boyuna göre ayarlanırdı.

  Khimation ise (Pelerin) ise genellikle chiton üzerine manto gibi giyilirdi. Kimi zaman başa doğru çekilerek şapka yahut örtü vazifesi görürdü. Khimation da omuz üzerine iğne ile tutturulurdu. Khimationun Anadolu’ya özgü olan tarzı “ION KHİMATİON”u olarak bilinirdi. Kısa khimation rağbet görmezdi. (Belki de kadınların erkekler kadar göz önünde bulunmamaları ile ilgilidir.)

Yunanlı kadınların elbiselerinde ana malzeme keten ve yünlü kumaştır. Aristotales dönemine kadar ipekten bahsedilmez, fakat ipek İ.Ö. 3000’den itibaren Çin’de biliniyordu. Pamuklu kumaş Hindistan ve Mısır’da biliniyor olsa da aslında Roma döneminden önce Yunanistan’da kullanılmamıştır.




  

Yorumlar

Popüler Yayınlar